Kolstad Tannlegesenter
Saupstad senter, 2 etg.
7078 Saupstad.
 


TLF: 72 58 18 00

FORSIDEN >> Tannhelseinfo >> Tenner og graviditet  
 
 

Tenner og graviditet

Noen blivende mødre kan få hull i tennene under graviditeten. Dette kan skyldes at kostholdet endres. Gravide kan ha behov for små og hyppige måltid pga svangerskapskvalme og mindre plass i magen. Når man spiser ofte vil tennene lettere utsettes for nye hull da surhetsgraden i munnhulen endres ved hvert måltid. 

Les mer om matvaner>>

Får du mange hull når du venter barn kan det skyldes at tennene dine var uvanlig sårbare allerede før graviditeten. Det er vanlig å ha begynnende hull i tennene.  Selv om du nylig har vært hos tannlegen er det trolig at disse små hullene ikke har blitt behandlet. I dag tror man nemlig at slike hull ofte tilheler av seg selv om man bedrer munnhygiene, kostvaner og evnt øker fluortilskuddet. Det er betydelig bedre at disse små hullene tilheler enn at man borer dem opp og legger fyllinger. En tann uten fyllinger er alltid best.
Med endrede kostholdsvaner under en graviditet kan disse begynnende hullene bli større og trenge behandling etter svangerskapet.

Veldig mange gravide opplever at tannkjøtett blir mer hovent og lettblødende. Dette skyldes i mange tilfeller hormonell påvirkning av slimhinnen og vil forsvinne etter graviditeten. Det er allikevel spesielt viktig at gravide er påpasselig med munnhygienen hvis de opplever økt blødningstendens.

Vanlig tannbehandling kan utføres på gravide, men man begrenser behandlingen til kun det som er nødvendig. Dette gjelder spesielt i første og siste trimester.

Les mer om hva som skjer i munnen under graviditeten >>

 

 
   
 Skriv ut 


Tannlegebesøk under graviditeten

Det finnes ingen større grunn for å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig - om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Det avhenger av hvor utsatt munnen din er og hva tennene tidligere har vært utsatt for.

Om det er lenge siden du var hos tannlegen er det lurt om du passer på å gå i begynnelsen av graviditeten. Dette for at du skal slippe å tenke på tannlegebesøk når du er som størst og mest sliten. Å vente til barnet har kommet er sjelden den beste løsningen. Da pleier man å ha nok å gjøre en god stund fremover!

 

© Copyright 2006 - Kolstad Tannlegesenter i Trondheim - Tannlege Sør-Trøndelag, Utviklet av Assist2net.no.
Søk Forsiden Forsiden Søk Sidekart